Inschrijven kan alleen online via ons speciaal inschrijfprogramma (klik hier). Dat gaat het snelst en is het makkelijkste te verwerken. Na inschrijving via het programma wordt automatisch en onmiddellijk een bevestiging per email verstuurd. Indien je deze niet ontvangt (kijk eerst in de spambox), is er in ieder geval iets niet juist en wordt je geadviseerd via de mail contact op te nemen. Informatie over het inschrijfgeld en de betaling vindt je hier.

Een overzicht van de ingeschreven teams voor elk onderdeel staat hier . Kijk bij "Overzichten".

De online inschrijving vindt in twee fasen plaats:

  1. De 1e fase inschrijving loopt van de opening tot twee weken voor het NEK. Hiervoor is een voorlopig chronoloog opgesteld, met daarbij een maximum aantal teams per onderdeel.
  2. De 2e fase van de inschrijving loopt van de heropening na de 1e fase tot een week voor het NEK. In de 2e fase kunnen alleen nog beschikbare plaatsen binnen niet volle series opgevuld worden.

Tijdschema inschrijving 2019

vanaf maandag 10 juni

   

mogelijkheid om een account als inschrijver aan te maken

maandag 24 juni

19:00 uur

 

opening 1e fase inschrijving voor junioren en senioren

dinsdag 25 juni

18:00 uur

 

tijdelijke sluiting van de inschrijving:

dinsdag 25 juni

19:00 uur

 

opening 1 fase inschrijving voor pupillen

maandag 16 september  

22:00 uur

 

sluiting 1e fase inschrijving

dinsdag 17 september

20:00 uur

 

opening 2e fase inschrijving

maandag 23 september

22:00 uur

 

sluiting 2e fase inschrijving

Regels rondom inschrijven

Voor het NEK kan ingeschreven worden door verenigingsteams en door combiteams. Een combiteam bestaat uit atleten van twee of meer verenigingen en biedt de mogelijkheid om een Nederlands record voor een nationaal team te verbeteren, voor bijvoorbeeld een milagroep of om toch mee te kunnen doen als er binnen de vereniging niet genoeg atleten voor een team zijn. Een combiteam doet niet mee voor een podiumplaats of een finaleplaats.

Inschrijven voor het NEK kan via de speciale online inschrijfmodule (klik hier). Alleen voor de 10x100m en de gemengde estafette kan ook op de wedstrijddag bij het wedstrijdsecretariaat ingeschreven worden. Er is ruimte voor ongeveer 700 teams.

Plaatsing

Plaatsing van teams gebeurt op volgorde van inschrijving. In het voorlopige chronoloog van de 1e fase is het maximum aantal teams gebaseerd op ervaringen van voorgaande jaren. Dit chronoloog kan in de 1e fase eventueel door de wedstrijdleiding op basis van werkelijke inschrijvingen op ieder moment aangepast worden, waarbij een maximum aantal per onderdeel verhoogd zou kunnen worden. Dit gebeurt niet in de 2e fase.

1e fase inschrijving

Per onderdeel per categorie mag vereniging slechts 1 team ingeschreven worden. Uitzonderingen hierop zijn:

  • de speciale estafette voor de pupillen: hier mogen 3 teams per vereniging ingeschreven worden
  • een onderdeel waarvoor geen categorie masters is: daar mag bij de senioren 1 seniorenteam en 1 mastersteam ingeschreven worden.

De uitzondering voor de speciale estafette is ingevoerd om alle pupillen de mogelijkheid te gevan om minimaal 2 van de onderdelen 10x40/60m, 4x40/60m en speciale estafette te kunnen laten lopen.

Aangezien voor diverse onderdelen veel belangstelling is en het maximum aantal teams snel bereikt wordt, is het in de 1e fase toegestaan om eerst teams zonder atleten in te schrijven en later de details van de atleten in te vullen. Hierbij is het niet de bedoeling dat een plaats gereserveerd wordt die pas een paar maanden later weer vrijgegeven wordt, omdat er toch niet genoeg atleten beschikbaar zijn. Daarom moeten een week na de inschrijving alle gegevens van vier atleten ingevuld zijn. Teams die hieraan niet voldoen, zullen na (minimaal) een week weer verwijderd worden.

N.B.: Voor de 10x-onderdelen kunnen de lopers niet opgegeven worden in de inschrijfmodule. Op de wedstrijddag zelf moet een formulier ingeleverd worden dat in de meldtent beschikbaar is of hier gedownload kan worden.

Voor de ingeschreven teams moet direct betaald worden. Na een week moet de penningmeester van het NEK de betaling kunnen verwerken. Als een week na een betalingsherinnering nog geen betaling binnen is, wordt ook in dit geval het team verwijderd.

Als het maximum aantal in te schrijven teams voor een onderdeel al is bereikt, kan een mail naar het wedstrijdsecretariaat gestuurd worden (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.), waarin de belangstelling voor dit onderdeel aangegeven wordt. Met die informatie kan overwogen worden om een serie aan het chronoloog toe te voegen.

Na de sluiting van de 1e fase van de inschrijving wordt het chronoloog opnieuw vastgesteld, op basis van de inschrijvingen. Per onderdeel wordt het minimaal benodigd aantal series bepaald en ingeroosterd.

2de fase inschrijving

Voor alle onderdelen waarbij niet alle series vol zitten, kan nog ingeschreven worden in de 2de fase. Hierbij is het toegestaan om op NEK-onderdelen een tweede team in te schrijven. Op NK-onderdelen kan nooit een tweede team ingeschreven worden.

In de tweede fase moeten alle gegevens van de atleten direct ingevuld worden en moet er direct betaald worden.

Ook na de sluiting van de 2e fase van de inschrijving wordt het chronoloog op basis van de inschrijvingen opnieuw vastgesteld. Als op een onderdeel minder dan 3 teams ingeschreven staan en er de mogelijkheid is om deze teams in een hogere categorie in te delen, dan wordt dat gedaan.

Teamnaam

Bij het inschrijven kan een teamnaam opgegeven worden. Geef uw creativiteit een kans en verzin een leuke naam. Dit maakt de presentatie tijdens de wedstrijd een stuk luchtiger.
Bij de speciale estafette voor de pupillen, inschrijving van zowel een seniorenteam als een mastersteam bij de senioren en als bij de 2e fase van de inschrijving een tweede team opgegeven wordt, dan is een teamnaam voor elk team op het betreffende onderdeel noodzakelijk om onderscheid tussen teams van een vereniging te kunnen maken.

Wedstrijdlicentie

Om mee te doen aan wedstrijden die onder auspiciën van de Atletiekunie vallen, moet een atleet een wedstrijdlicentie bezitten. Voor junioren B en ouder zit de wedstrijdlicentie niet meer automatisch bij het lidmaatschap van de Atletiekunie inbegrepen. Let hierop bij het inschrijven. Een atleet zonder wedstrijdlicentie wordt niet toegelaten, met als eventueel gevolg dat een team met minder dan vier deelnamegerechtigde atleten niet mee kan doen.

Uitkomen andere categorie

Voor het uitkomen in een andere dan de eigen leeftijdscategorie worden de regels van de Atletiekunie gevolgd. Dit houdt in dat:

  • pupillen en senioren niet in een andere categorie uit mogen komen
  • D-junioren bij de C-junioren uit mogen komen
  • C-junioren bij de B-junioren, A-junioren en senioren uit mogen komen
  • B-junioren bij de A-junioren en de senioren uit mogen komen
  • A-junioren bij de senioren uit mogen komen
  • masters bij de senioren uit mogen komen

Het gevolg hiervan is dat pupillenteams en D-juniorenteams niet aangevuld kunnen worden met atleten uit een andere categorie.

Uitkomen onderdeel

Een atleet mag op een onderdeel slechts een keer uitkomen. Hierbij bestaat het onderdeel „korte estafette” uit de afstanden 4x40m, 4x60m, 4x80m en 4x100m en het onderdeel „lange estafette” uit de afstanden 4x600m en 4x800m. Dit houdt in dat bijvoorbeeld een B-junior niet op de 4x100m bij de B-junioren en op de 4x100m bij de A-junioren uit mag komen, maar ook dat een D-junior niet zowel bij de D-junioren op de 4x60m als bij de C-junioren op de 4x80m uit mag komen. De B-junior mag behalve op de 4x100m bij de B-junioren wel uitkomen bij de A-junioren op de 4x400m. De gemengde estafette en de 10x100m vallen niet onder de categorieën lange en korte estafette, dus daaraan mag je altijd meedoen en deelname daaraan belemmert je niet in deelname aan een ander onderdeel.

Gemengde teams

Op alle 10x-onderdelen, de speciale estafette bij de pupillen en de gemengde estafette mogen gemengde teams ingeschreven worden. Bij de gemengde estafette moeten minimaal twee dames opgesteld worden, bij de 10x-onderdelen en de speciale estafette gelden geen regels voor het geslacht. Op alle andere onderdelen mogen alleen jongens/mannen of alleen meisjes/vrouwen uitkomen, dus meisjes in een jongensteam opstellen is niet toegestaan.

Chronoloog en planning

Doordat het definitieve chronoloog aangepast wordt aan het aantal inschrijvingen, kan het voorkomen dat de afwijking met het eerste voorlopige chronoloog vrij groot zijn. Ook halverwege de dag kan een onderdeel een uur vroeger op het definitieve chronoloog komen te staan.

Series en finale

Als er op de 4x100m (B-junioren en ouder) meer dan 6 inschrijvingen zijn, worden eerst series gelopen en later op de dag de finale. Blijken er door afmeldingen op de wedstrijddag minder dan 7 teams over te zijn, dan wordt op de tijd van de series direct de finale gelopen en vervalt de finale later op de dag.
Als er 6 of minder inschrijvingen zijn, worden geen series gelopen, maar alleen de finale op de geplande finaletijd.

Vervallen van het Nederlands Kampioenschap

Wanneer op een NK-onderdeel minder dan 3 verenigingsteams (die meedingen naar een podiumplaats) aangemeld zijn, dan vervalt het Nederlands Kampioenschap op dat onderdeel. Hierbij gaat het dus om de ontvangen meldkaarten, niet om de oorspronkelijke inschrijvingen. Het onderdeel zelf gaat wel gewoon door.

Voor zowel de Masters, Mannen als Vrouwen geldt dat alle Master teams in een categorie vallen. Er zal geen Age-grading of andere verrekening plaatsvinden, zoals dit ook gebruikelijk is voor de estafette op de master-competitie.

Vervallen van onderdelen

Zoals bij de 2e fase van de inschrijving vermeld staat, vervalt een onderdeel bij onvoldoende inschrijving op dit onderdeel. Indien mogelijk worden ingeschreven teams in een hogere categorie ingedeeld.

De organisatie adviseert u om kort voor de wedstrijd op de inschrijfsite te controleren in welke categorie de ingeschreven ploeg uiteindelijk meedoet.  U wordt  hierover niet apart geïnformeerd.

Vragen per mail

Als er nog vragen zijn over de inschrijving, dan kunnen die gestuurd worden aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Vragen die niet over de inschrijving gaan kunnen gesteld worden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..